Tamamlandı
Körfezin koku sorununu çözmek için atık pompa istasyonları ve koku giderme üniteleri kuracağımızı, doğal bir rehabilitasyon projesi başlatacağımızı söylemiştik.
Öncelikle şehir merkezindeki arıtma tesislerine ve pompa istasyonlarına koku giderim üniteleri kurduk. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisine bağlanan Karşıyaka, Bayraklı, Gümrük ve Çiğli pompa istasyonlarında hayata geçirdiğimiz proje sayesinde tesislerin çevresindeki koku şikayetlerini sona erdirdik. Ayrıca Narlıdere Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisinde de koku kontrol sistemi kurarak toplam 4 bin 400 metrekare havuz yüzeyini kapattık ve özellikle sıcak havalarda çevrede rahatsızlık yaratan koku sorununu sona erdirdik.
Çok katmanlı bir bilimsel çalışmayla Körfez’e yarım asırdır akan kirliliği karadan, kıyıdan ve denizden kuşatma altına aldık. Yaşayan Körfez Seferberliğimize toplamda 11 milyar 95 milyon liralık dev bir bütçe ayırdık.
Kıyıda, Körfez çevresindeki Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ve Narlıdere Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisimizin kapasitesi artırırken, Çiğli Arıtma Dördüncü Fazının da inşaatını başlattık. Ayrıca Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin çevresindeki çamur depolama alanlarını boşaltıyor ve bu alanda ekolojik restorasyon uyguluyoruz.
Karada ise yağmur suyu ile bütünleşik akan kanalizasyon kanallarını ayırdık. (Bkz. 100 Kilometre Yeni Yağmur Suyu Hattı)
Yaşayan Körfez Seferberliğimizin üçüncü ayağı, denizde yaptığımız müdahaleler. Halihazırda Çiğli Arıtma Tesisinden çıkan arıtılmış atık sular iç körfeze dökülüyor. Biz, 200 milyon liraya mal olan bir derivasyon kanalı açarak atık su deşarj noktasını değiştiriyoruz. Arıtılmış tatlı suları Eski Gediz yatağına ve buradan da Orta Körfez’e taşıyoruz.
Körfez’e akan derelerin getirdiği teressübat ile sığlaşan dere çıkış ağızlarında dip tarama çalışması yapıyoruz. Bornova Deresi, Bostanlı Deresi ve Peynircioğlu Deresi çıkışlarında toplam 420 bin metreküp tarama çalışması yaparak kokuya neden olan malzemeleri alandan uzaklaştırdık.
Kent genelinde dere temizlik çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Her yıl rutin olarak yaptığımız çalışmaları Körfez’e çıkışı olan derelerde yoğunlaştırıyoruz. Bu kapsamda derelerden yılda ortalama 330 bin ton atık temizliyoruz.
Özellikle merkez ilçelerde hizmet veren atık su, yağmur suyu ve galeri mecra hatları ile ızgaraların temizliğini düzenli olarak sürdürüyoruz. Periyodik olarak yaptığımız temizliklerle atık suların taşması, koku sorunu, ızgaralarda atık birikmesi ve çevresel kirlilik gibi olumsuzlukların önüne geçiyoruz.
50 yıldan uzun bir sürede kirlenen İzmir Körfezi bir sabah uyandığımızda tertemiz olmayacak. Bunu elbette biliyoruz. Fakat bugün geldiğimiz noktada Yaşayan Körfez Seferberliği ile İzmir Körfezi’ndeki koku sorunun kökünü kazıdığımızı ve İzmirli’nin en büyük sorunlarından birini çözüme kavuşturduğumuzu görmek gurur verici.
Şimdi hedefimiz, yüzülebilir temizlikte bir İzmir Körfezi.